Discount
 When a discount of 20% is given on a sweater, the profit is 28%. If the discount is 14%, then the profit is

 42 percent
 46.4 percent
 33.2 percent
 37.6 percent

View Hint View Answer Discuss in Forum
Let the C.P. of sweater be Rs. 100 and its marked price be Rs. x.
According to the question,x × 80 = 128 100 ⇒ x × 4 = 128 5 Correct Option: D
Let the C.P. of sweater be Rs. 100 and its marked price be Rs. x.
According to the question,x × 80 = 128 100 ⇒ x × 4 = 128 5 ⇒ x = 128 × 5 = Rs. 160 4
When discount = 14%, then
S.P. of sweater
= 160 × (100 – 1(4)%= 160 × 86 = Rs. 137.6 100
∵ C.P. = Rs. 100
∴ Profit per cent = 37.6%
 Two shopkeepers announce the same price of Rs. 700 for a sewing machine. The first offers successive discounts of 30% and 6% while the second offers successive discounts of 20% and 16%. The difference in their selling price is :

 Rs. 9.8
 Rs. 16.8
 Rs. 22.4
 Rs. 36.4

View Hint View Answer Discuss in Forum
For the first shopkeeper,
Single equivalent discount for two successive discounts of 30% and 6%= 30 + 6 − 30 × 6 % 100
= ( 36 –1.8 ) % = 34.2 %
∴ S.P. of sewing machine = ( 100 – 34.2 ) % of Rs. 700
For the second shopkeeper,
Single equivalent discount= 20 + 16 − 20 × 16 % 100
= ( 36 – 3.2 )% = 32.8 %
∴ S.P. of sewing machine = 700 × ( 100 – 32.8 ) %Correct Option: A
For the first shopkeeper,
Single equivalent discount for two successive discounts of 30% and 6%= 30 + 6 − 30 × 6 % 100
= ( 36 –1.8 ) % = 34.2 %
∴ S.P. of sewing machine = ( 100 – 34.2 ) % of Rs. 700= Rs. 700 × 65.8 = Rs. 460.6 100
For the second shopkeeper,
Single equivalent discount= 20 + 16 − 20 × 16 % 100
= ( 36 – 3.2 )% = 32.8 %
∴ S.P. of sewing machine = 700 × ( 100 – 32.8 ) %= Rs. 700 × 67.8 = Rs. 470.4 100
Required difference = Rs. (470.4 – 460.6) = Rs. 9.8
Alternate method to find the difference
Difference between single equivalent discounts = ( 34.2 – 32.8 ) % = 1.4 %∴ Difference of S.P. = Rs. 700 × 1.4 = Rs. 9.8 100
 A merchant changed his trade discount from 25% to 15%. This would increase selling price by


3 1 % 3 
6 1 % 6 
13 1 % 3 
16 1 % 3


View Hint View Answer Discuss in Forum
Let us assume the price of article be Rs. M.
∴ S.P. at 25% discount = Rs. 75M = Rs. 3M 100 4 S.P. at 15% discount = Rs. 85M = Rs. 17M 100 20 Increased Price = Rs. 17M − 3M 20 4 Increased Price = Rs. 17M − 15M = Rs. M 20 10
Correct Option: C
Let us assume the price of article be Rs. M.
∴ S.P. at 25% discount = Rs. 75M = Rs. 3M 100 4 S.P. at 15% discount = Rs. 85M = Rs. 17M 100 20 Increased Price = Rs. 17M − 3M 20 4 Increased Price = Rs. 17M − 15M = Rs. M 20 10 ∴ Percentage increase = M × 100 10 3M 4 ∴ Percentage increase = M × 4 × 100 10 3M ∴ Percentage increase = 40 = 13 1 % 3 3
 The list price of an article is Rs. 900. It is available at two successive discounts of 20% and 10%. The selling price of the article is :

 Rs. 640
 Rs. 648
 Rs. 540
 Rs. 548

View Hint View Answer Discuss in Forum
Single equivalent discount for 20% and 10%
= 20 + 10 − 20 × 10 % = 28% 100 Correct Option: B
Single equivalent discount for 20% and 10%
= 20 + 10 − 20 × 10 % = 28% 100
Marked price of article = Rs. 900
S.P. of article = (100 – 28)% of 900S.P. of article = 900 × 72 = Rs. 648 100
 A single discount equivalent to the series of discounts 20%, 10% and 5% is equal to :

 32%
 30%
 30.7%
 31.6%

View Hint View Answer Discuss in Forum
Single equivalent discount for x% and y%.
= x + y − xy % 100
∴ Single equivalent discount for 20% and 10%= 20 + 10 − 20 × 10 % = 28% 100
Single equivalent discount for 28% and 5%= 28 + 5 − 28 × 5 % 100 = 33 − 140 % 100
2nd Method to solve this question :
According to given question.
D_{1} = 20%, D_{2} = 10%, D_{3} = 5%
Single equivalent discount= 100 − 100 − D_{1} 100 − D_{2} 100 − D_{3} × 100 100 100 100 = 100 − 100 − 20 100 − 10 100 − 5 × 100 100 100 100
Correct Option: D
Single equivalent discount for x% and y%.
= x + y − xy % 100
∴ Single equivalent discount for 20% and 10%= 20 + 10 − 20 × 10 % = 28% 100
Single equivalent discount for 28% and 5%= 28 + 5 − 28 × 5 % 100 = 33 − 140 % 100
= (33 – 1.4)% = 31.6%
2nd Method to solve this question :
According to given question.
D_{1} = 20%, D_{2} = 10%, D_{3} = 5%
Single equivalent discount= 100 − 100 − D_{1} 100 − D_{2} 100 − D_{3} × 100 100 100 100 = 100 − 100 − 20 100 − 10 100 − 5 × 100 100 100 100 = 100 − 80 × 90 × 95 × 100 100 100 100
= 31.6%